Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

 

Luzak eli Lätty
Syntynyt  20.10.2002 Väri   Musta
Rotu  Eestin raskas vetohevonen Säkäkorkeus  175 cm
Sukupuoli  Ruuna Osaaminen  KO: Helppo B RE: 70 cm
Isä  Luro II  Emä  Efa 
Omistaja  RK Susikallio Kasvattaja  Airi Valga, Viro
Hoitaja  Lätyllä ei vielä ole hoitajaa!    
   

  

Maine

Kaikkihan tietävät, että paksut ovat leppoisa, eikö...? Niinhän sitä luulisi, kunnes tapaa Lätyn, pitkän uran Ersolan ratsastuskoululla tehneen ruunan. Massiivinen musta on kaikkea muuta kuin leppoisa...

 Luonne

Ratsastuskoululla ammoisista ajoista lähtien asunut vanhempi ruuna Lätty pelottaa tallin pienimmät kävijät karsinansa ovelta jos ei valtavan kokonsa niin viimeistään ilkeän ilmeensä avulla. Kaikki tuntuvat mieltävän korvat aina hieman luimussa kyräilevän Lätyn ilkeäksi, onhan sillä aina vähän pahaa enteilevä ilme ja pahantahtoinen katse silmissään. Useimmiten oppilaat lähestyvät ruunaa valmiiksi tallilla kiertävien Lätty-kauhutarinoiden pelottelemana, ja sehän tietenkin vain lietsoo ruunan käytöstä. Todellisuudessa Lätty stressaantuu vaihtelevista käsittelijöistä, ja näyttää aina välillä todellista luonnettaan pidempiaikaisille hoitajille. Tosin harvassa ovat ne, jotka valtavan äkäpussipapan hoitajaksi uskaltautuvat.

On kai sanomattakin selvää, että Lätty ei rotunsa tai rakenteensa puolesta ole mikään kouluratojen liitokavio tai esteratojen rusettihai. Se on loistava opetusmestari kaikentasoisille ratsastajille. Lätyllä on tasaiset liikkeet, joissa perusasioiden harjoittelu on turvallista kenelle tahansa. Lätty ei hätkähdä vähästä, eikä se keksi mitään ylimääräistä. Se on aina kovin vakavissaan mitä työntekoon tulee, se ei hölmöile.

Lätty saattaa alkutunnista vaikuttaa flegmaattiselta, onhan se iso ja älyttömän raskas. Ratsastajat voihkivat särkeviä sormia ja puutuvia reisiä jo alkuravien aikana, jos eivät ole tottuneet Lättyyn. Ruunan isot lihakset lämpenevät hitaasti, ja kestää melkein tunnin loppupuolelle saada Lätyn kaviot irti hiekasta. Lätyllä ei tietenkään ole kovin suuri kokoamiskapasiteetti, mutta tallilla kiertää sitkeät huhut, että joku helppo aalainen on joskus saanut sen ratsastettua peräänantoon. Ilman gramaaneja. Liekö totta vai tarua...

Estetunneille Lättyä harvemmin kukaan on toivomassa, vaikka ruunalla on itseasiassa yllättävän paljon annettavaa myös estepuolelle. Sporttisiin puoliverisiin automaattipeleihin tottuneille on melkoinen kulttuurishokki nousta tällaisen aavikkolaivan selkään estetunnille, mutta usko pois, se on kaikkien niiden rakkojen ja kipeiden lihasten arvoista! Lätyllä on tasainen laukka ja hyppy. Kovin korkealle ruuna ei ponnista, mutta se on tarkka jaloistaan ja nostaa ne hypätessä hämmästyttävän siististi. 

Tunti-Info

  • Lätty sopii myös aloittelijoille.
  • Sopii myös alkeisesteille.

Varustus

  • musta yleissatula
  • mustat suitset alaturparemmillä ja D-rengasoliivikuolaimilla
  • koulutunneille ei tarvitse suojia
  • estetunneille jännesuojat 

 Värit: kultainen ja ruskea.

Hoitajan muistilappu

  • Lätty pääsee helposti niskanpäälle, jos hoitajaa jännittää kovasti. Pyydä reippaasti apua! 
  • Pese ja kuivaa Lätyn jalkoja huolella.
  • Lyhennä vuohiskarvat keväisin ja syksyisin! Saa helposti pystyrivin, jos jalat jäävät märiksi. 
  • Kuivata huolella fleeceloimella, jos karva on märkä tunnin jälkeen. Kesällä saa pestä esim. sienellä hikiset kohdat. 
 
RK Susikallio on virtuaalitalli. Kaiken materiaalin © Susikallio ellei toisin mainittu. Saat kuvaajan esiin pitämällä hiirtä kuvan päällä. Ulkoasun kuvat © M. Lindmark, N. Lidén & kuvaaja ei halua nimeään mainittavan.  Kaikenlainen kopiointi ehdottomasti kielletty. 
 

 

 

©2020 Ratsastuskoulu Susikallio - suntuubi.com