Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tallin esittely

Kartta Henkilökunta Talliarki Tallin säännöt 

Susikallio muutti vuoden 2019 alussa uusiin tiloihin lähelle Ersolan keskustaa. Ersolaan ajaa noin 60 minuuttia Helsingistä, Tampereelta ja Turusta. Keskeinen sijaintimme takaa hyvät julkiset kulkuyhteydet - osa oppilaistamme kulkee päivittäin pääkaupunkiseudulta saakka! Tarjoamme modernit puitteet harrastukselle vuoden jokaisena päivänä; pihapiirissämme on niin ratsastuskenttä estekalustoineen kuin lämpöeristetty maneesikin. Iso parkkipaikkamme on heti vasemmalla tieltä kääntyessä, bussipysäkin vieressä. Tallipihaan johtaa juhannusruusujen reunustama hiekkatie kentän ja leirimökin ohi.

Talli

Punainen, vaalealla kivijalalla seisova talli on valmistunut vuoden 2018 aikana entisen Ersolan Ratsastuskoulun paikalle.  Ersolan Ratsastuskoulu ajautui konkurssiin samoihin aikoihin kuin Susikallion vanhat tilat naapurikunnan puolella alkoivat rapistua, joten tallien omistajat löivät hynttyyt yhteen - alkoi Susikallion ja ersolalaisen ratsastuskulttuurin uusi aikakausi! Kiinnostaako Susikallion historia? Lue tallin historiikki!

Sisältä uusi talli on vaalea, valoisa ja viihtyisä, tuoreen puun tuoksun voi vielä melkein aistia. Talli on nykyaikaisin standardein varusteltu erinomaisella ilmanvaihtojärjestelmällä ja lämmityksellä, joten tallissa on mukavaa toimia niin vuoden kylmimpinä kuin kuumimpinakin päivinä. Tilavissa karsinoissa on kalterit ja turvalliset liukuovet, jotka hoitaja saa näppärästi auki myös sisäpuolelta.  Jokaisessa karsinassa on automaattinen vesihana sekä käytävän puolelle käännettävä rehukippo. Ovissa on nostettava teline satulalle sekä koukku suitsille tai riimulle, mutta muiden tavaroiden säilytys karsinoiden edessä on turvallisuussyistä kielletty. Jo lyhyessä ajassa hoitajat ovat kuitenkin löytäneet porsaanrei'än ja kiinnittäneet hoitohevostensa oviin itsetekemiään nimikylttejä, voittamiaan palkintoja ja ansaitsemiaan merkkejä. Katso tästä tallin pohjapiirros ja karsinajärjestykset!

Toimisto

Pääovesta sisään astuessa heti vasemmalla on toimisto, jossa henkilökunta hoitaa tallin paperityöt. Käytävän puolella toimiston edessä on ilmoitustaulu, johon joka päivä kiinnitetään päivän tuntilistat. Ilmoitustaulua kannattaa pitää silmällä, sillä siihen kiinnitetään ilmoitukset tulevista tallikisoista, kengityspäivistä ja muusta tärkeästä! Toimistoa vastapäätä on uutuuttaan kiiltelevä limsa- ja kahvikone, josta voi ostaa kolikoilla tai mobile paylla tavallista suodatinkahvia, erikoiskahveja tai lempilimppariaan pienessä  tölkissä.  

Sattari

Kun pääovilta jatkaa vasemmalle, pääsee tallin sosiaalitilojen päätyyn. Satulahuoneen seinillä on kolmessa rivissä satula- ja suitsitelineet sekä kahdella seinustalla korkeat metallikaapit. Ylimpiä satuloita hakiessa saattaa tarvita jakkaran avukseen... Susikalliolla on käytössään näppärä numerointijärjestelmä: jokainen karsina on numeroitu, ja jokaista numeroa vastaa sattarissa satula- ja suitsiteline sekä kaappi. Kaapit ovat kaksiovisia: toisella puolella kaapissa säilytetään hevosen harjapakkia- tai koria, suojia, käyttöloimia ja varahuopaa, kun taas toinen puoli kaapista on lukittu ja avain annetaan uudelle hoitajalle tämän aloittaessa hevosen hoitamisen. Hoitaja saa säilyttää omalla puolellaan kaappia omia ratsastustavaroitaan tai vaikka ostaa omaan käyttöönsä hoitohevoselleen harjoja. Kaappi on hoitajan ikioma ja hoitajat jättävät niihin omat kädenjälkensä - vaikka talli on aivan uusi, saattaa kaappisi ovessa jo olla valokuvia, lehtileikkeitä tai kaapin pohjalle unohtunut kulmista käpristynyt hevoslehti. 

Satulahuoneen perällä on hoitajien oma oleskelutila, jonne on tuotu Susikallion ikoninen ikivanha heteka, jonka narinan jokainen vanha susarilainen tunnistaisi vaikka unissaan, sekä pirttipöytä, jonka pintaan on kaiverrettu entisten hevosten nimiä, sydämiä ja jokunen Pera on ihku-tunnustuskin. Sattarissa voi nauttia eväänsä ratsastustuntien lomassa tai vaikka hengailla parhaiden tallikavereiden kanssa varusteita kuuraten. 

Satulahuoneen oven vieressä on metallinen kaappi, jossa säilytetään yhteiskäytössä olevia tarpeita, kuten nahkasaippuaa, ensiapulaukkua, juoksutusvälineitä, raippoja, muutamia ylimääräisiä pinteleitä, pari lainakypärää ja joltain tallilaiselta joskus unohtuneita hanskoja. Saa lainata! Satulahuoneen yhteydessä on tallin WC sekä suihkukoppi ja pieni lukittava tila vaatteiden vaihtoa varten. 

Pesari

Satulahuonetta melkein vastapäätä on tallin pesupiste, eli avoin tila, jossa voi pestä hevosta. Pesari on jaettu korkeahkolla väliseinällä, joten kaksi hevosta mahtuu hyvin pestäväksi samaan aikaan. Pesarin takana on loimien kuivaushuone. Kuolaimet tulee huljuttaa vain pesarin lavuaarissa! EI WC:ssä eikä tallikeittiössä viemärien tukkeutumisvaaran vuoksi.

Tallikeittiö

Rehuja säilytetään tallin WC:n vieressä tallikeittiössä isoissa, kannellisissa muovilaareissa. Tallikeittiössä on lavuaari ja vedenkeitin, joten siellä voi sekoittaa ruoat valmiiksi. Loimien ja satulahuopien pesua varten tallikeittiössä on myös suuri tehdaspesukone. Muista silti harjata irtokarvat ja suurimmat kurat pois ennen pesukoneeseen laittamista! Hevosten heinät säilytetään tallin yläkerrassa, jonne pääsee tallikeittiön portaita pitkin. Yläkerrassa on kasa Ikea-kasseja, joihin heinät säkitetään seinässä olevan listan mukaan annoksiksi ja pudotetaan alas tallikeittiön luukusta. Kurkkaa tästä hevosten ruokintaohjeet!

   

Yksityispuoli

Sattarista katsottuna vasemmalla on yksityispuolelle johtava ovi, johon on kiinnitetty iso "KULKU KIELLETTY"-lappu. Ei ovi lukossa ole, mutta yksityisten omistajat toivovat, ettei hevosia häirittäisi suotta. Yksityispuolella on kuusi karsinaa, jotka on varusteltu kuten tuntipuolen karsinat: liukuovissa on nostettava satulateline, koukku päitsille sekä loimiteline. Sisällä karsinoissa on automaattiset vesihanat, nuolukivet sekä käytävälle aukeavat käännettävät ruokintakaukalot. Tällä hetkellä tarjoamme yksityispaikkoja vain eksklusiivisesti vanhoille susarilaisille. Tarjoamme puolihoitoa 930 v€ kuukausihintaan.

Yksityiset loimitetaan, ruokitaan ja tarhataan aamuisin tallihenkilökuntamme toimesta samalla kun tuntihevospuolta tehdään. Omistajat siivoavat itse hevosensa karsinat, tekevät ruoat ja pussittavat heinät sekä hakevat hevosen sisälle tarhasta. Jos omistaja käy kovin aikaisin päivällä, hevosen voi viedä takaisin tarhaan.  Pääsääntöisesti omistajien tulisi kuitenkin itse käydä tallilla hakemassa hevonen sisään, hoitamassa se ja liikuttamassa. Tallityöntekijä kyllä ottaa loputkin hevoset illalla sisään, yhtäkään hevosta emme jätä yksin ulos. :) Henkilökunta ei kuitenkaan harjaa tai liikuta hevosia. Kiireinen omistaja voi hankkia hevoselleen sen sijaan hoitajan, joita ratsastuskoululla varmasti riittää! Yksityiset eivät saa häiritä ratsastustunteja, vaan heidän tulisi ajoittaa oma ratsastuksensa tuntiaikojen ulkopuolelle tai ratsastaa kentällä jos tunnit ovat maneesissa/maneesissa jos tunnit ovat kentällä. 

Ratsastusalueet

Tallin oikeasta päädystä pääsee suoraan maneesiin. Ovet pidetään suljettuina; muista viheltää aina ovea avatessasi, jotta maneesissa työskentelevät hevoset eivät säikähdä! Kun olet menossa katsomoon, käytä kaksoisovien vieressä olevaa pikkuovea, josta pääsee suoraan katsomon puolelle. Katsomo on erotettu maneesista aidalla. 3-rivisen katsomon keskellä kohoaa tuomarintorni tallilla järjestettäviä kisoja varten. Maneesin ilme on valoisa vaaleiden seinien ja isojen ikkunoiden ansiosta. Pitkillä sivuilla on puomiluukkujen lisäksi peilit, joista ratsastajat voivat vaivihkaa vilkaista omaa istuntaansa opetuksen lomassa. Maneesi on näppärän kokoinen (45x65m) kisoja ajatellen, joskus tuntikäytössä maneesi voidaan jakaa kouluaidoilla hieman pienemmäksi. Pohja on joustavaa materiaalia. 

Tuomarintornissa on maneesiradio, joka pidetään hiljaisella taustamusiikkina. Käytössämme on myös ratsastuksenopettajan työtä helpottava mikrofonijärjestelmä, joka mahdollistaa opettajan äänen kantamisen kauimmaiseenkin nurkkaan! Oppilaat saavat aloittaessaan oman nappikuulokkeen, jonka hinta sisältyy kurssimaksuun. Jos nappikuuloke häviää tai rikkoutuu, toimistosta voi käydä pyytämässä uuden 50 v€ korvausta vastaan. Valmennuksiin tai esimerkiksi kisoihin voi ostaa tuntikorvauksella (55 v€) ratsukkoa seuraavan FilmMyRide-kuvauksen rannekkeen! Tai miksei vaikka jokaiselle tunnille, jos ei pikkurahan puutteesta kärsi...

Ratsastuskenttä

Maneesin päätyovista pääsee suoraan hieman pienemmälle ratsastuskentälle, 30x45m. Ratsastuskenttä rajaa tallinpihan ohi kulkevasta maantiestä, jonka toisella puolella aukeaa kaupunkimaisemat. Suuret kuuset ja koivut tuovat rauhaa ja tuulensuojaa kentällä työskenteleville ratsukoille. Kenttä on hyvin valaistu ja se pidetään mahdollisimman pitkälle syksyyn käyttökelpoisena. Valkoinen lankkuaita erottaa ratsastuskentän ympäröivistä tarhoista ja tallipihasta. Portti pidetään suljettuna aina ratsastustuntien aikana. Kentällä ei ole varsinaista katsomoa, mutta kesäisin aitaan nojailee useampikin utelias tallilainen... 

  
Iso tie erottaa ratsastuskenttämme Ersolan teollisuusalueesta. Onneksi isot puut tuovat rauhaa ratsukoille! Toinen pitkä sivu tuleekin aivan maneesin päätyyn kiinni. Pohjoispäädystä alkavat tarhat aivan maneesin kulmalta.

Maastot

Tallipihan ympäri kiertää noin kilsan mittainen valaistu lenkki, jota suositaan lämpiminä vuodenaikoina ratsastustuntien loppukäyntilenkkinä. Lenkki alkaa kentän kulmalta, puikkelehtii tarhojen läpi ja ylittää Ersonjoen sillan. Osa lenkistä kiertää läheisen, rauhallisen asuinalueen läpi.

Tallin lähistöllä on peltoja, joilla ratsukoilla on lupa laukkailla sänkiaikoina sekä pieni joenmutka kahluuseen, muutoin tarjolla olevat maastot kiertävät lähinnä Ersolan kaupungin pururatoja ja maantiensyrjää.

Kesäisin rakennamme pienelle joutomaakaistaleelle muutaman esteen maastoesteradan leiriläisten ja kesäkurssilaisten iloksi. Tallilla ei ole kovin kummoisia maastoilumahdollisuuksia, mutta järjestämme halukkaille silloin tällöin mahdollisuuden pakata hevoset ja retkieväät matkaan ja suunnata luonnonhelmaan vaikka vähän pidemmällekin vaellukselle!

 

Tarhat

Ratsastuskentän laidalla on vieri vieressä valkoisin lankkuaidoin rajattuja hiekkapohjaisia tarhoja. Susikalliolla hevoset tarhaavat pienissä 2-3 hevosen porukoissa. Kurkkaa tarhausjärjestelyt tästä!

 

Leirimökki

Tallipihan etelälaidalla vietetään leirien parasta aikaa punaisessa leirimökissä. Susikalliolla voi majoittua 12 leireilijää tai vaikka kauempaa kisamatkalta tullutta ratsastajaa. Leirimökissä on viihtyisä tupa ja neljä pienempää huonetta kerrossänkyineen. Mikä olisikaan aidompaa leiritunnelmaa, kuin oman porukan nimetty leiritupa? Leirimökin edustalla on erillinen pieni punainen rakennus, jossa on muutama WC-koppi ja sauna suihkutiloineen sekä pukuhuoneineen. Leirimökki kuuluu vielä ratsastuskoulun alkuperäiseen rakennuskantaan 90-luvulta.

Leirimökin yhteydessä on myös varastotila, jonne pääsee tallin avaimella. Varasto ei ole suurin suuri, mutta siellä on reilusti tilaa hevosten kauden ulkopuolisille loimille, varasatuloille- ja tavaroille. Jokaista karsinaa kohden on numeroitu avohyllykkö ja lattialla tilaa esimerkiksi varustearkulle.

Ersola

Ersola on verrattain pieni kaupunki Hämeen pitkien maanteiden ja keltaisten peltojen keskellä. Ersolan keskustaa halkoo leveä joki, jonka varrelle levittäytyy kaupungin kallein asuinalue idyllisine kahviloineen ja mukulakivipolkuineen. Hieman syrjempää keskustaa vallitsee kerrostalo- ja rivitalokeskittymien valtaamat lähiöt.  Keskellä Ersolaa kohoaa ikoninen keltainen kivitalo, Ersolan koulu, jossa on samassa paketissa ala- ja yläkoulu sekä lukio. Lähin ammattikoulu on noin tunnin ajomatkan päässä Hämeenlinnassa, eikä Ypäjällekään aja kauaa.

Ersolan teollisuusalue eli 70-luvulla nousukauttaan ja tarjosi työpaikan suurimmalle osalle asukkaita. Nykyään teollisuusalue on hiljainen ja hiljalleen ränsistyvä muisto, jonka suurin osa vanhemmasta asukaskannasta haluaisi vain unohtaa. Susikallion uudet tilat sijaitsevat teollisuusaluetta vastapäätä; väliin jäävä pitkä suora katu erottaa ratsastuskoulun tilat teollisuushalleista. Katu vie aina Ersolan keskustaan saakka, noin kymmenen kilometrin matkan. Bussi numero 22 huristelee kerran tunnissa tallin ohi, viikonloppuisin ja arkisin kello 6 jälkeen kerran kahdessa tunnissa. Reippaimmat ersolalaiset pyöräilevät tallille! 

Missä ersolalaiset juhlivat? Pikkukaupungissa on kaksi vaihtoehtoa: Ersola Club on suosittu yökerho, jonka valokirjaimet reistailevat, ja jossa valtaosa ersolalaista nuorisoa hengailee. Hieman vanhemman väestön mieleen on Reuna Pub, Erkka Reunalan omistama rokkihenkinen, hiukan elähtänyt, baari keskustan syrjäkujilla. 

 
 
RK Susikallio on virtuaalitalli. Kaiken materiaalin © Susikallio ellei toisin mainittu. Saat kuvaajan esiin pitämällä hiirtä kuvan päällä. Ulkoasun kuvat © M. Lindmark, N. Lidén & kuvaaja ei halua nimeään mainittavan.  Kaikenlainen kopiointi ehdottomasti kielletty. 
 

 

 

©2020 Ratsastuskoulu Susikallio - suntuubi.com